Ahad, 21 Mac 2010

KELEBIHAN SOLAT BERJAMAAH


Pertama: Kelebihan solat berjemaah berbanding solat berseorangan.


Imam Bukhari telah meriwayatkan didalam hadith yang shahih.


عن أبى سعيد الخدري رضى الله عنه, أنه سمع النبى صلعم يقول :صلاة الجماعة تفضل صلاة الفذ بخمس وعشرين درجة


Maksudnya: Daripada Abi Said Al-khudriyy R.anhu, sesungguhnya Nabi SAW bersabda “Solat berjemaah lebih afdhal daripada solat bersendirian sebanyak 25 kali ganda.Terdapat hadith yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Umar tentang solat berjemaah mendapat 27 kali ganda.walau bagaimanapun ulama’-ulama’ telah memberikan alasan mereka yang tersendiri. Iaitu ianya bergantung kepada jenis solat,khusuk, penyempurnaan bacaan. Ahli jamaah yang ramai, tempat yang mulia seperti masjidil haram dan imam yang alim sudah pasti lebih banyak fadhilatnya.Kedua: Berada di bawah bayangan arasy Allah dihari kiamat kelak.


Hadith yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Imam Muslim :


عن أبى هريرة رضى الله عنه عن النبى

صلعم قال: سبعة يظلهم الله فى ظله يوم لا ظل إلا ظله: الإمام العادل وشاب نشأ فى عبادة ربه, ورجل قلبه معلق بالمساجMaksudnya: Daripada Abi Hurairah R.anhu, daripada Nabi SAW bersabda “Ada tujuh golongan manusia yang akan ditempatkan oleh Allah dibawah bayangannya pada hari yang tidak ada bayangan melainkan bayangan Allah SWT.Iaitu pemerintah yang adil, pemuda (yang terdidik dengan agama) beribadah kepada Allah SWT,lelaki yang hatinya bergantung kepada masjid…..


Ketika mengulas hadith ini” ورجل قلبه معلق بالمساجد” Imam An-Nawawi menyatakan: “Bersangatan mengingati masjid dan sentiasa beristiqamah pergi ke masjid kerana untuk solat berjemaah bukan bermaksud berterusan tinggal didalam masjid.(Syarah An-Nawawi, jilid7/121.Ketiga: Allah SWT merasa hairan dengan solat berjemaah.Sabda Nabi SAW:عن عبد الله بن عمر رضى الله عنهما قال: سمعت رسول الله صلعم يقول: إن الله ليعجب من الصلاة فى الجميع


Maksudnya: Sesungguhnya Allah sangat hairan dan takjub dengan solat yang didirikan secara berjemaah.(H.R Imam Ahmad)


( Bersambung .... _)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan